A kettős állampolgárságról Szlovákiában

Lakossági fórumot szervezett Szabadkán Korsós Tamás magyar főkonzul a kettős állampolgársággal kapcsolatos tudnivalókról. A megjelenteknek Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős miniszteri biztos adott tájékoztatást.

Egyszerűsített honosítási eljárást
A Magyar Országgyűlés májusban fogadta el azt a törvénymódosítást, amellyel bevezette az egyszerűsített honosítási eljárást, amely szerint akár három hónap alatt magyar állampolgárságot kaphat a kérelmező.

Elegendő a magyar nyelv ismerete
Az egyszerűsített honosítási eljárás lényege, hogy nem kell Magyarországon letelepedni a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez, nem kell állampolgársági vizsgát tenni, elegendő a magyar nyelv ismerete, és nem kell a magyarországi lakóhelyet és megélhetést igazolni, magyarázta a miniszteri biztos.

Minden anyakönyvvezetőnél lehet igényelni
Wetzel Tamás a Magyar Szónak elmondta, hogy a magyar állampolgárságot igényelni lehet az összes magyarországi anyakönyvvezetőnél, továbbá minden megyeszékhelyen, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ottani igazgatóságainál és az összes külképviseleten. Az eljárás díjtalan.

Dokumentum magyar felmenőkről
A kérelem benyújtásához szükség van a kérelmező anyakönyvi kivonatára – ha házasságban él, akkor az ezt igazoló okiratra is és csatolni kell egy olyan dokumentumot, amely igazolja, hogy a kérelmezőnek vannak magyar felmenői, mondta a miniszteri biztos.

Január 1-jétől alkalmazandó
Ez lehet a magyar állampolgárságú szülő, nagyszülő, dédszülő születési anyakönyvi kivonata, valamilyen lelkipásztori, plébánosi igazolás, vagy valamilyen régről, a magyar hatóságok által kiállított okirat. Végül az állampolgársági kérelemhez mellékelni kell egy kézzel írt magyar nyelvű önéletrajzot is, tette hozzá. Az egyszerűsített honosítási eljárás január 1-jétől alkalmazandó.

orf


to top