Martonyi Ausztriában tárgyalt

Bemutatta a magyar európai uniós elnökség célkitűzéseit, európai uniós és kétoldalú kérdéseket tekintett át Martonyi János magyar külügyminiszter Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai uniós biztossal, illetve az osztrák külügyminiszterrel folytatott pénteki ausztriai találkozóján.

Martonyi János a regionális együttműködésről és a Duna-stratégiáról rendezett konferencia alkalmával folytatott kétoldalú találkozókat Sankt Pöltenben, Alsó-Ausztria tartomány székhelyén.

Erős és integrált politikára van szükség
A magyar külügyminiszter az MTI-nek elmondta, Johannes Hahnnal egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak erős és integrált kohéziós politikára van szüksége. Az Európai Bizottság szerdán közzétett ötödik kohéziós jelentése alapján meginduló vitában Magyarországnak is fontos szerepe lesz, ugyanis a témát várhatóan jövő februárban, a magyar európai uniós elnökség idején veszi napirendjére az EU Általános Ügyek Tanácsa.

Martonyi János és az osztrák uniós biztos egyetértett abban is, hogy a kohéziós politika az EU 2020-as programjának egyik legfontosabb eszköze. A magyar külügyminiszter legutóbb szeptemberben folytatott kétoldalú találkozót osztrák kollégájával, amikor előadást tartott az osztrák külképviselet-vezetők értekezletén.

Megbeszélés Erwin Pröllel
Martonyi János megbeszélést folytatott Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományfőnökkel, az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusával is. A miniszter és a tartományi vezető a regionális együttműködés erősítéséről tárgyalt. Áttekintették a kulturális és gazdasági kapcsolatok kiszélesítésének lehetőségeit, összhangban az EU-elnökség rendezvényeivel. Egyetértettek abban, hogy a magyar-osztrák és a közép-európai együttműködésben egyaránt nagyon fontos szerepe van a regionalitásnak, a régiók együttműködésének.

orf


to top