Soproni horvátok – a fennmaradásuk a tét

Sorozatunkban a soproni kisebbségi önkormányzatok vezetőit kérdezzük a terveikről, helyzetükről. Elsőként Payrits Ferenc, a horvát kisebbségi önkormányzat elnöke válaszolt.

A soproni német és a horvát kisebbségi önkormányzat együttműködési megállapodást kötött, hogy hatékonyabban képviselhessék az érdekeiket. Megpróbálják a lehetetlen missziót, Sopron történelmi memóriáját visszaállítani.

– Sajnos egyre nehezebb helyzetben vannak a kisebbségek, s ez alól, mi horvátok sem vagyunk kivételek – állapítja meg Payrits Ferenc. – Sokat várunk a tervezett a nemzetiségi, illetve kisebbségi ház megvalósításától. Már azt is nagy előrelépésnek tekintjük, hogy a horvát kisebbség is megjelenhet a nagy hagyományokkal rendelkező Soproni Szemlében. Várhatóan a jövő év eleji számban több horvát vonatkozású érdekes cikket jelentethetünk meg. Mindezeken felül a hagyományos rendezvényeinket is megtartjuk, azaz lesz adventi koncert és horvát bál. Hogy csak az ideieket említsük.

    Dr. Payrits Ferenc: rengeteg erőfeszítésbe kerül a hagyományainkat feléleszteni, a kötődéseket kialakítani.

– Az egykoron virágzó Sopron életében a XX-ik században olyan események történtek, amelyeknek következtében (például az 1946-os német kitelepítés) a város sajnálatos módon elvesztette évszázados sokszínűségét és véleményem szerint ezáltal a kreativitásában is csorba esett. Erős törés történt – folytatta az elnök. – A kitelepítés után az itt maradt kisebbségek meg lettel félemlítve, ezért Sopronban nagyon nehéz még így, majdnem száz év távlatából reális adatokat kapni az itt élő nemzetiségek számáról. Azaz a horvátok is féltek , s nem merték – részben még ma sem – felvállalni a hovatartozásukat. S most, évtizedekkel később már rengeteg erőfeszítésbe kerül a hagyományainkat feléleszteni, a kötődéseket kialakítani.

Payrits Ferenc hozzátette, néhány milliós anyagi támogatással már jelentős eredményeket lehet, lehetne elérni. Ám, a kisebbségi önkormányzatuk meglehetősen szűkös költségvetésből működik.

nyugatmagyar.hu


to top