A közös siker kulcsa az együttműködés – Ülésezett a Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulásának Tanácsa

A Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának a 2010. évi önkormányzati választásokat követő, első ülését tartották a soproni városháza dísztermében ma. A Társulás elnökének a következő négy évre is dr. Fodor Tamást választották.

A Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsát a kistérség településeinek polgármesterei alkotják. A 2010. évi önkormányzati választásokat követően 29 előző ciklusbeli polgármester folytatja tovább a munkát, míg 11 település esetében új polgármester lesz a Tanács tagja.

A Társulás polgármestereinek köszöntése alkalmával ezúttal az ebben az önkormányzati ciklusban tovább nem folytató volt polgármesterek búcsúztatására is sor került, akik között többen is voltak olyanok, akik a rendszerváltozás kezdete óta látták el folyamatosan településeiken a polgármesteri teendőket.

Az ülés további részében dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere személyében újra megválasztották a Társulási Tanács elnökét, majd az elnökhelyetteseit a Társulás Elnöksége tagjait, továbbá a Pénzügyi Bizottság elnökét és tagjait.

Dr. Fodor Tamás megtartotta elnöki beszámolóját a Társulás előző ciklusban végzett munkájáról, illetve a következő időszak legfontosabb feladatairól.

A Társulás Tanácsa tisztességesen és becsületesen elvégezte a munkát. Az elért sikerek a társuláson belüli együttműködésnek köszönhető – hangsúlyozta dr. Fodor Tamás.

Hozzátette: Az elmúlt négy év során a Társulás feladatai jelentősen bővültek, azok egyre szélesebb területet fognak át, amelyek között részletesen is kifejtette mindazokat az eredményeket, amelyeket az oktatás és nevelés, a szociális ellátás, a család-, gyermek és ifjúságvédelem, az egészségügyi ellátás, a közművelődési tevékenység, mozgókönyvtári ellátás, a gazdaság- és turizmusfejlesztés, valamint idegenforgalom, a területfejlesztés, a belső ellenőrzés és a nemzetközi együttműködés területein értek el.

Sopron-Fertőd Kistérséghez 40 település tartozik, lakosainak száma közel 100 ezer, területe pedig 857 négyzetkilométer.

A kistérség lakosságszámát, területét, súlyát tekintve regionálisan, sőt országos viszonylatban is a nagy kistérségek közé tartozik, nagyobb, mint a velünk szomszédos négy kistérség együttesen.

Sopron-Fertőd Kistérség természeti adottságai, kulturális, történeti értékei országos viszonylatban is kiemelkedők. A térségben három földrajzi tájegység találkozik teljes harmóniában egymással, hegység, dombság, síkvidéki tájak változatos együttese jellemzi. A kisalföldi síkság, a Fertő táj és az Alpok nyúlványai találkoznak ezen a vidéken.

Sopron és a Fertőpart az ország legjelentősebb borvidékeinek egyike, de jelentős kistérségünk termálvízkincse is.

A természeti értékek sokszínűsége, a jelentős történelmi, kulturális értékek, hagyományok mellett különös jelentősége van annak, hogy itt évszázadok óta példaértékű a magyar, horvát és német nemzetiségűek egymás kultúráját, életét is gazdagító együtt élése.

10 településünk részese a közös magyar-osztrák világörökségi területnek és e vidékhez kötődik Liszt Ferenc és Joseph Haydn világhírű zeneművészeti munkássága, a Széchenyi és az Esterházy család építészeti, kulturális és szellemi öröksége.

Adottságaink, a múlt értékei ma is arra köteleznek bennünket, hogy mindenben keressük az új megoldásokat, az előre vivő dolgokat – fogalmazott a Tanács elnökeként dr. Fodor Tamás.

Beszámolója végén a polgármesterek további jó együttműködését kérte, ahhoz, hogy a jövőben is meg tudják valósítani céljaikat, változatlanul el tudják látni feladataikat, és azt is hangsúlyozta, hogy szükség van a kistérségben működő társszervekkel, intézményekkel való jó együttműködésére.

Mondandóját egy Széchenyi Istvántól vett idézettel zárta: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” 

 

– Kérem, éljünk minden területen a társulási munkában rejlő lehetőségekkel. Közösen, együttműködve könnyebben küzdünk meg azokkal a feladatokkal, melyek előttünk állnak, amelyek lelkiismeretes, szakszerű, színvonalas elvégzésére választóinktól megbízást kaptunk – fogalmazott Sopron polgármestere.

Ezt követően beszámoló hangzott el még a Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulása 2010. I. félévi költségvetési gazdálkodásáról.

sopron

 


to top