Új tudásközpont épül az egyetemen

Sopronban 6400 négyzetméteren a legkorszerűbb eszközökkel ellátott központi kutatólaboratórium és a tudomány népszerűsítését felvállaló tudományos bemutatóközpont épül 2.6 milliárd forint összértékben. A beruházás alapkövét ünnepélyes keretek között ma helyezték el.

Elsőként prof. dr. Faragó Sándor rektor köszöntötte az alapkőletételen megjelenteket. Mint mondta, egy olyan szerkezetkész laboratórium előtt állunk, amely növelni fogja az egyetem versenyképességét. Köszönetet mondott mindazoknak, akik az előkészítő szakasz óta segítették és segítik a munkát. Reményét fejezte ki, hogy a tavasz beköszöntével már az átadási ünnepségen köszönthet majd mindenkit.

Prof. dr. Dux László helyettes államtitkár a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nevében gratulált a beruházáshoz. Az intézmény vezetőjének szavaihoz kapcsolódva elmondta: bízik abban, hogy a létesítmények hozzájárulnak majd a Nyugat-magyarországi Egyetem küldetésének betöltéséhez.

Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ez egy fontos esemény az egyetem életében. A beruházás hozzájárul a gyakorlati oktatáshoz, ami nélkülözhetetlen a felsőoktatásban. Az oktatókat és a hallgatókat arra kérte, hogy használják majd ki a laboratóriumok által nyújtott lehetőségeket, az itt megszerzett gyakorlati tudás ugyanis elméleti ismeretekkel nem pótolható.

Elhangzott, hogy a létesítmények szolgáltató funkcióval is rendelkeznek majd, így az egyetemen kívül a város és a régió is profitálhat a beruházásból.

Az egyetem arra törekszik, hogy növelje súlyát az európai oktatási térségben. Célja, hogy nemzetközi kutatóegyetemmé váljon, növelje tudományos műhelyeinek hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét és erős pozícióra tegyen szert. Ehhez az infrastrukturális hátteret a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett és elnyert pályázat teremti meg. A 4. 878.691.335 forintos projekt keretében, 4.608.340.068 forintos EU támogatással megvalósuló beruházás során négy városban 8000 négyzetméteren újul meg a Nyugat-magyarországi Egyetem. A fejlesztés, a technológia- és tudástranszfer intézményesített menedzselésével és a kutatási eredmények innovációs célú hasznosításával kíván hozzájárulni a régió gazdasági versenyképességének növeléséhez.

A 8000 négyzetmétert jelentő fejlesztésen belül, Sopronban 6400 négyzetméteren a legkorszerűbb eszközökkel ellátott központi kutatólaboratórium és a tudomány népszerűsítését felvállaló tudományos bemutatóközpont épül, 2.6 milliárd forint összértékben. Előbbi főként az energetika, az ökológia, a megújuló energia és a klímakutatás területén fog megbízásokat teljesíteni, s ezekbe a kutatók munkáját segítő hallgatók is bekapcsolódnak. Utóbbi az egyetemhez kapcsolódó tudományterültek multimédiás bemutatását célozza.

A legkorszerűbb kutatólaboratóriumi igényeknek megfelelő épületben kialakítandó laborok száma 26 db, s ezzel gyakorlatilag olyan új, jelentős, s iparilag is hasznosítható objektum jön létre, amelyekhez az egyes szakmai közösségek elszigetelt munkája kevés lenne. E célkitűzés megvalósulásával várható eredményekre alapozva a későbbiekben regionális, országos és nemzetközi szerepvállalás, szaktanácsadói, szabályozás-előkészítő és szakvéleményező feladatok ellátása és a tervek szerint helyet kap.

sopron


to top