Nobel-békedíjas Sopronban

Sopronba látogatott és előadást tartott a magyar származású ausztrál Tom Beer professzor, akit tiszteletbeli tagjának választott a Magyar Tudományos Akadémia. A szakember szakterülete a környezetvédelem és a meteorológia, 2007-ben tagja volt a Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlat-változási Kormányközi Testületnek (IPCC), amely hatalmas sikereket ért el abban, hogy megértessék a világgal: szoros összefüggés van az emberi tevékenység és a felmelegedés között. A szervezet ezért kapta – Al Gore volt amerikai alelnökkel megosztva – az elismerést.

Tom Beer az ausztrál Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet kutatójaként dolgozik. Akadémiai székfoglalója előtt Sopronban járt és előadást tartott az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézetében. Ebben napjaink legnagyobb problémáiról számolt be és megoldási lehetőségeket is felvázolt.

– A klímaváltozás, a környezetszennyezés és a természeti erőforrások kimerülése a legnagyobb probléma, valamint a túlnépesedés és az egyre növekvő fogyasztási igények – foglalta össze előadását a 63 éves kutató.

– Bízom abban, hogy a tudomány és a technika ezúttal is talál megoldást. A megújuló energiaforrások terén számos eredményt tudunk felmutatni, a bietanol és a biodízel jelentheti a jövőt. Fontos, hogy rávegyük az embereket, ezeket a hétköznapi életben is használják, és ne pazarolják az energiát.

A professzor harmadszor fordult meg Sopronban, hiszen azután, hogy egyéves korában szüleivel itt lépte át a határt, tavaly augusztusban egy tudományos világkonferencián volt díszvendég.

– Első látogatásomról érthető módon nem őrzök emlékeket. Tavaly csak rövid időt töltöttem Sopronban, nem volt időm sem a városban, sem az intézetben körülnézni. Nagy örömmel fogadtam el az intézet meghívását, és imponált, amit láttam, hiszen fontos és komoly kutatómunkát végeznek – mondta a magyarul kiválóan beszélő Tom Beer, aki a tiszteletbeli tagságot nagy kitüntetésnek tartja.

– Nagyon meghatódtam, amikor tudomást szereztem az elismerésről, rendkívül megtisztelő, hogy tagja lehetek az Akadémiának. A családom is rendkívül boldog, különösen igaz ez édesanyámra, aki Budapesten született és nőtt fel – tette hozzá a professzor.

Névjegy
Tom Beer 1947. július 26-án született Budapesten. Szüleivel 1948-ban Ausztráliába emigrált. 2004 óta a tudomány doktora. Kutatási tevékenysége mindig az atmoszférához, az időjáráshoz kapcsolódott. Az ausztrál kormány környezetvédelmi tanácsadójaként is dolgozott. E működése során jutott el jelenlegi kutatási területéhez, a biológiailag megújuló erőforrásokhoz. Vizsgálatai körébe tartozik a környezeti kockázatkezelés, valamint az üvegházhatású gázok és a levegőminőség, továbbá ezeknek a közlekedésben és az egészségvédelemben történő alkalmazása.

kisalföld


to top